Ценово, 08.07.2013г:  На 5 юли 2013 г. Община Ценово отдаде заслужена почит на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

 145-тата годишнината от слизането на българския бряг на р. Дунав при с.Новград бе чествана тържествено на площада на с. Новград.

Богатата програма, подготвена от певческите и танцови състави на местното читалище „Христо Ботев - 1927”  с ръководител  Тодорина  Тодорова откри програмата.

 Празничният концерт продължи с изпълнение на гостуващият „Капански Ансамбъл” – гр. Разград.

Колоритните народни  песни и танци създадоха настроение на многобройната публика на площада. Присъстваха и много гости от останалите населени места в общината.

Дори краткотрайният дъжд не успя да понижи градуса на настроението. След краят на програмата честването продължи с официалната част на събитието.

Тържеството откри кметът на с. Новград г-н Тодор Асенов.

Гости на тържеството бяха  г-н Добри Данев и г-жа  Катя Заякова – депутати от БСП за област Русе, г-н Венцислав Калчев  - Областен управител на Русе, кметове и служители на населените места от общината, както и кметът на община Вaлea Драгулуй, Република Румъния – г-н Марин Мототолеа, както и делегация от 10 служители от същата община и бившият кмет на община  Комана – г-н Тудор Димитру, д-р Петър Петров, г-н Данчо Монков – председател на Об С – Ценово, съветници, служители и други.

В приветственото си слово д-р Петър Петров подчерта,  цитирам:

„Обаятелните личности на Хаджи Димитър и Стефан Караджа укрепват  народната вяра в  собствените сили,  будят и ще будят нашето възхищение, почит и трайни интереси към неповторимият им живот и дело.

Днес коленичим в минута мълчание на синовна признателност, към онези хиляди знайни и незнайни национални герои, които направиха българската свобода възможна и неизбежна .”

 

Тържествената проверка ни напомни за подвига и делото на редица българи от нашата община,  загинали за свободата на България.

Членовете на клуб „Традиция” от гр. Русе  отдадоха почит на загиналите за свободата герои.

      По-късно красивите фойерверки на тържествената заря огряха небето над селото.


Извилите се хора  до късно на  площада завършиха празникът, посветен на войводите, четниците и местните герои, загинали за нашата свобода.

     

На 05 юли 2013 бе подписано споразумение за сътрудничество между община Ценово, Р България и община Валея Драгулуй, Р Румъния, което бе подписано официално от кметовете на двете общини.

 

 

За допълнителни контакти:
Анета Добре, PR Община Ценово
Тел: 08122/25-10/ вътр. 38
e-mail: obshtina_cenovo@abv.bg