ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

28.06. 2022 г.

Детската площадка в Караманово е обновена по проект

В истински празник за малки и големи се превърна откриването на обновената детска площадка в Караманово. За да споделят емоциите на малчуганите от ДГ „Радост“ дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и неговият заместник Ваня Игнатова. Сред гостите беше и регионалният координатор на програма „Ромакт“ Ивелин Топалов. В  двора на детската градина се събраха и много родители, които внимателно наблюдаваха как играят и се веселят децата им. 

Обновяването на детския кът за игра на открито се извърши по проект „Ромакт“ от Програмата на Съвета на Европа. За децата са осигурени нови уреди за игри и занимания. На площ от 110 квадратни метра е подменена настилката с плочи с ударопоглъщащо покритие. По този начин се осигуряват напълно безопасни условия за игра на подрастващите. Ремонтните дейности са на стойност за повече от 12 000 лева. По линия на европейското финансиране е осигурена сумата от 5000 евро, а останалите средства са дофинансирани от бюджета на община Ценово. „Осигуряване на подкрепяща среда за по-успешна интеграция и социализация на децата от ромската общност в село Караманово“ е третият проект, който се реализира за по-малко от две години в община Ценово със съдействието на „Ромакт“. 

„Всяко ново нещо, дори и малко, е хубаво и добре дошло. Важното е нещата да се случват и в по-малките населени места. За всеки от нас е ясно, че всяка инициатива започва от малките стъпки. Ще се радваме децата да растат като достойни и възпитани граждани, а като пораснат да се върнат отново в родните си места“, пожела д-р Петров при откриването на детската площадка. 

С решение на Общинския съвет в Ценово от три години детските градини на територията на общината са безплатни. Помещенията в ДГ „Радост“ в Караманово са изцяло реновирани и обзаведени със средства от общинския бюджет през миналата година. Почти всички  малчугани от селото вече обхванати и посещават заниманията в детското заведение.

Марий ПЕЙЧЕВ,

Връзки с обществеността  - 0878 671309