На 21.09.2013 г. в русенското село Ценово за седми пореден път се проведе фолклорният събор „ Ценово пее и танцува“. Над 700-те участника зарадваха местното население и гостите на събора. Площадът в селото цял ден беше изпълнен от множеството, събрало се да се порадва на самобитният български фолклор. Особено щастливи бяха малките дечица, които с грейнали очички танцуваха около сцената и се опитваха да подражават на изпълнителите. 
Съборът се организира от Община Ценово под патронажа на кмета д-р Петър Петров и Народно читалище "Христо Ботев -1898 - Ценово". 
Съборът само за няколко години влезе в Националния календар на Министерството на културата. Самодейци от  областите Шумен, Силистра, В.Търново, Русе и др. посетиха събора.
Рано сутринта в 9.30 ч. празникът беше открит под звуците на тъпан и с песните на четиригодишната  самодейка  Тереза Георгиева. 
Гостите бяха посрещнати  по стар български обичай с пити, а децата от с.Ценово пуснаха 7 гълъба, символи на  VІІ- мия  фолклорен събор.
След  приветственото слово  на д-р Петър Петров, кмет на община Ценово  на площада зазвучаха много песни и танци. Разнообразието от песни, носии, танци впечатлиха гостите на събора. 
Интересна битова изложба бяха подготвили жените от Пенсионерският клуб –
с. Ценово. Те демонстрираха на живо приготвянето на ценовската баница 
„ Мъкарина”.
На сцената играха и пяха  детски състави от с.Ценово, с.Вардим, община Свищов, формация „ Радостина” – гр. Свищов,  танцова формация „Полянче” – с. Новград.
Това показа, че целта на събора от година на година успешно се постига, а именно да се запазят и предадат на младото поколение българския фолклор и традиции.
Гост на събора беше ансамбъл „Българе“, който изнесе самостоятелен концерт, предизвиквайки бурни аплодисменти сред публиката. 
На сцената се изявяваха малки и големи певци и танцьори от различни краища на страната, съборът започна в 9 часа сутринта и продължи до 9 часа вечерта, завършвайки с кръшно хора, на което заедно се хванаха участници и публика.  Празникът завърши с официално включване на сградата на читалището електронен часовник, с красива заря, която огря небето над площада. Всички погледи бяха вперени нагоре, а отблясъците осветяваха лицата им, и надяваме се стоплиха и душите на присъстващите.
За малката община Ценово, празник от такъв ранг е наистина голямо събитие, като организация, за която много хора вложиха душите и сърцата си. 
Запазвайки традициите и самобитността си, можем да се съхраним и като народ. Нека не забравяме предците си и учим децата да уважават и почитат българския фолклор.
 
Галерия от събора: